Een volledige outfit shoppen op Vinted

Een volledige outfit shoppen op Vinted

Kennen jullie Vinted? Dat tweedehands verkoopplatform wat je op tv doodgooit met reclames? Onlangs daagde ik mezelf uit om daar een volledige outfit te shoppen. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaring.


Wat is Vinted?

Eerst even in het kort wat over Vinted zelf. Vinted is een online platform waarop je tweedehands goederen kunt kopen of verkopen. Dit doe je via de website of de app. Hoewel het mogelijk is allerlei producten aan te bieden, zul je op Vinted voornamelijk kleding vinden. Afgelopen najaar heeft Vinted concurrent United Wardrobe overgenomen. 


Nu mijn avontuur

Ik had eigenlijk pas een keer eerder iets via Vinted gekocht en heb er nooit iets verkocht. Ik ben dus redelijk nieuw met de app. Zelfs mijn maten moest ik nog instellen, zodat ik enkel producten zou zien die mij daadwerkelijk zouden passen. 

Persoonlijk vond ik dat ik best wel in een zee van kleding terecht kwam toen ik ging zoeken. Er zijn veel zoekfilters, maar als je geen idee hebt wat je precies zoekt, voegen die niet heel veel toe. Ik wilde graag een broek of rok, een topje en schoenen. Een jurkje vond ik te makkelijk voor deze uitdaging. Ik ben dus uiteindelijk maar tussen de tops gaan scrollen. Ik likete alles wat me aanspraak en maakte zo een selectie. Uit die selectie koos ik mijn favoriete top. Voor de jeans en de schoenen heb ik gefilterd op kleuren die naar mijn mening goed pasten bij de top die ik had gekozen.


De top

Blouse Explorer gekocht via Vinted

De top die ik uitkoos was een bruine blouse van het merk ‘Explorer’. Ik had zelf nog nooit van dit merk gehoord en googelen bracht me ook niet echt verder, want dan kreeg ik vooral safari-kleding te zien (nou moet ik toegeven dat dat wel in het thema van deze blouse past) en niet per se het merk dat ik zocht. Ik kocht deze blouse voor €5,00 van de verkoper. Bij Vinted draai je als koper op voor de verzendkosten, dat wist ik vooraf al. Ik ontdekte tijdens het bestellen echter al gauw dat de verzendmethode van mijn voorkeur redelijk prijzig was: €6,75. Het verzenden was dus duurder dan de blouse zelf. Dat vond ik persoonlijk jammer. 

Ik kon in totaal uit drie verzendmethodes kiezen:
1. Afhalen op een DPD afhaalpunt (€3,65)
2. Afhalen bij een DHL afhaalpunt  (€3,90)
3. Thuis laten bezorgen door PostNL (€6,75)

Normaal had ik waarschijnlijk voor het DHL-afhaalpunt gekozen, maar de tweede lockdown was net aangekondigd toen ik deze challenge aanging en ik wist nog niet hoe de desbetreffende afhaalpunten in de buurt het gingen regelen, waardoor ik dat een te risky keuze vond. Hierdoor besloot ik dus voor thuisbezorging van PostNL te gaan. Wel jammer, want daardoor kwamen de kosten een stuk hoger uit.

De blouse zag er verder bij ontvangst prima uit. Hij viel mooi oversized zoals de productbeschrijving ook aangaf. Het contact met de verkoopster verliep goed. Ze hield me op de hoogte van het verzendproces en was erg vriendelijk. Ook fijn: toen ik het pakketje opende rook het lekker naar lavendel. Hierdoor had ik ook meteen het idee dat ik een schoon product had toegestuurd gekregen en niet iets wat linea recta uit een stoffige kast getrokken was, nadat het daar twee jaar onaangeraakt had gehangen. 


De schoenen

Schoenen Bershka gekocht via Vinted

Het tweede product wat ik bestelde waren schoenen. Deze waren nieuw, nog met het prijskaartje eraan. Er was even wat gedoe met de verkoopster, want ze kon mijn adres niet vinden in PostNL of zo dus ik had de aankoop bijna geannuleerd, maar na een aantal keer opnieuw proberen, lukte het haar alsnog. De schoenen kocht ik voor €20,00. Maar ook hier kwam weer €6,75 aan verzendkosten bovenop. Nou vind ik dat bij schoenen niet zo erg, want het moet in een vrij grote doos en ze kostten hierdoor alsnog minder dan dertig euro, terwijl ze nieuw in de winkel €40,00 kostten. Best prima deal dus. 

De doos waarin de schoenen aankwamen stonk wel ontzettend naar sigaretten. Niet heel fris. Maar verder zagen de schoenen er heel goed uit. Ik heb ze even buiten laten luchten en daarna was de geur gelukkig weg. Aan de schone zolen kon ik zien dat ze daadwerkelijk nooit (buiten) zijn gedragen. Dat vind ik wel fijn, want over het algemeen ben ik wel sceptisch als het gaat om tweedehands schoenen. Ik zie dan toch voor me dat iemand veel in die schoenen heeft gezweet, wat ik een mega vies idee vind. 


De broek

Broek Loavies gekocht via Vinted

Tot slot de broek. Dit is wel een leuk verhaal: deze broek had ik al weleens gezien op de website van Loavies en ik vond hem altijd al erg leuk. Ik bestelde hem alleen nooit, omdat ik niet per se zo’n broek nodig had en hij me ook niet heel makkelijk te combineren leek. Maar toen ik de blouse en de schoenen voor deze outfit had ‘verzameld’ bedacht ik me dat deze broek best weleens leuk zou kunnen staan bij die items. En ik had geluk: want ik had hem vrij snel gevonden. Hij stond erop! Nog nieuw met kaartje! Normaal kostte hij €39,99, maar ik kocht hem voor €19,99 (plus €6,75 aan verzendkosten).

Ik vermoed dat de verkoopster hem nieuw verkocht omdat de maatvoering een beetje raar is. Deze broek was namelijk op Vinted alleen te vinden in een maat L, dat is eigenlijk een maatje te groot voor mij, maar aangezien ik best lang ben, durfde ik het wel aan. Ik zou er dan eventueel een riem in kunnen dragen bij de taille of hem daar wat in kunnen laten nemen. Nou… Ik kan je vertellen: deze broek was echt niet te groot. Hij valt voor mij perfect. Bij een M hadden mijn ‘vetjes’ waarschijnlijk aan de bovenkant over de rand heen gepuild. Kortom: blij dat die niet beschikbaar was, haha. 

Deze verzending verliep overigens heel snel: ik had deze als laatste besteld, maar als eerste binnen. 


De outfit

Outfit
Outfit
Mijn conclusie

Ik had het geluk dat alles goed paste. Daardoor ben ik best tevreden. Wanneer iets niet past, lijkt me dat wel vervelend, voor zo ver ik weet kun je het namelijk niet terugsturen. Dus dan moet je de items zelf weer doorverkopen. En dat vraagt soms best wel wat geduld. Zo waren de schoenen die ik kocht door de verkoopster geplaatst in juli. In december kocht ik ze. Kortom: die hebben meer dan vier maanden online gestaan. 

Verder vind ik het jammer van de verzendkosten voor het thuisbezorgen van een pakketje. Daardoor komt er nog best veel bovenop  de verkoopprijs van een item. Voor de volledige outfit heb ik in totaal €20,25 aan verzendkosten betaald. Dat vind ik niet verwaarloosbaar. Gewoon naar een tweedehandswinkel gaan, is dan een stuk voordeliger. Je kunt er bij Vinted natuurlijk ook voor kiezen om al je producten te kopen bij dezelfde verkoper. Je betaalt de verzendkosten dan maar een keer. Maar niet iedere verkoper biedt even veel producten aan en dan is het ook nog maar de vraag of het aansluit bij jouw voorkeuren. Kortom: lastig.

De verzending duurt iets langer dan wanneer je gewoon iets bij een Europese webwinkel koopt. Ik heb ongeveer 1,5e week moeten wachten tot ik alle items binnen had. Niet onwijs lang, maar last minute shoppen voor een gelegenheid moet je hier dus niet doen.

Positief aan Vinted is natuurlijk dat het de tweedehandsmarkt stimuleert. Momenteel wordt er best veel ‘fast fashion’ geproduceerd. Deze items worden vaak maar kort gedragen door de koper (omdat ze vaak trendgevoelig zijn) en zijn onder andere belastend voor het productieproces en het milieu. Door dit soort producten een tweede leven te geven bij iemand die er wel blij mee is, worden kledingitems langer gebruikt, waardoor we gezamenlijk onze ecologische voetafdruk kunnen verlagen. Als kleding namelijk langer gebruikt wordt, hoeven we minder vaak nieuwe dingen te kopen en kan de druk op de productie afnemen (doordat de vraag afneemt). Het is gissen wat dit precies doet, omdat tweedehands winkelen nog niet zo lang ‘hip’ is, maar het idee erachter is in ieder geval goed. 

Ik vond dit een leuke uitdaging. Ik denk dat ik best nog eens iets bij Vinted zou shoppen, wanneer ik naar een specifiek item op zoek ben wat niet meer in de reguliere winkel te koop is. Maar ik ben zeker niet van plan om mijn volledige garderobe hier vandaan te halen. 

Wat vinden jullie van de outfit die ik heb geshopt? En wat zijn jullie ervaringen met Vinted zelf? Zijn jullie tevreden over het platform of niet? Laat het me weten in de reacties.

Liefs, Ilja
Follow my blog with BloglovinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *