Even over de aspirant-omroepen van de NPO

Even over de aspirant-omroepen van de NPO

Vandaag iets anders dan jullie van me gewend zijn. Ik wil het namelijk even hebben over iets wat ik belangrijk vind: de nieuwe aspirant-omroepen voor de Nederlandse Publieke Omroep.

First things first: zoals jullie misschien wel weten studeer ik Journalistiek. Hierdoor ben ik best veel bezig met media, maar daardoor vallen de gebreken ervan mij ook extra op. Toen ik ruim vier jaar geleden begon aan mijn studie klonk er een geluid: de media moeten pluriformer. We hadden het dan niet alleen over redacties die voornamelijk uit witte mensen bestaan, maar ook over de bronnen. Ook de mensen die in de media aan het woord komen zijn vaak witte mannen uit hoge sociale klasse.

De Nederlandse Publieke Omroep belooft ieder jaar weer meer pluriformiteit, maar jaren later zitten we nog steeds met hetzelfde probleem: de NPO is van en voor iedere inwoner van Nederland, maar niet representatief voor de maatschappij. Lang niet iedereen ziet zichzelf vertegenwoordigd worden op de NPO. Dat mag weleens veranderen en ik denk dat de nieuwe aspirant-omroepen ons daar bij zouden kunnen helpen.


Aspirant-omroepen

Misschien ben je niet helemaal thuis in de media en weet je niet zo goed wat ik bedoel met aspirant-omroepen. Geen probleem. Ik kan het je uitleggen.

Zoals je weet heeft Nederland een publieke omroep (de NPO). Zij maken programma’s voor NPO1, NPO2 en NPO3. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het NOS Journaal en de talkshow Op1. Maar ook programma’s als Heel Holland Bakt en First Dates.

Deze programma’s zijn allemaal verbonden aan een bestaande omroep. Misschien heb je weleens gehoord van de VPRO (vanuit de verzuiling verbonden aan het protestantisme), de EO (de Evangelische Omroep) of Omroep Max (de omroep die programma’s maakt voor 50+’ers).

Iedere omroep vertegenwoordigt dus iemand. Maar tegelijkertijd merk je dat niet echt wanneer je naar zo’n programma kijkt. Want bij welke omroep hoort talkshow M. nou eigenlijk? En wat is er protestants aan Zondag met Lubach wat op de VPRO komt? Na de ontzuiling zijn deze lijnen wat vervaagd. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren veel nieuwe subculturen ontstaan die niet worden vertegenwoordigd door deze omroepen. Het land verandert, maar de omroepen veranderen niet volledig mee. Of in ieder geval niet snel genoeg.

Iedere vijf jaar kunnen nieuwe omroepen zich aanmelden om toe te treden tot de NPO. Hiervoor hebben ze voor het begin van het nieuwe jaar 50.000 leden nodig. Daarnaast moeten ze een plan uitwerken waarin ze de Minister van Onderwijs, Cultuur en Media ervan overtuigen dat zij zich genoeg onderscheiden van de bestaande omroepen. Als dat beide goed zit, gaan ze een proefperiode in als aspirant-omroep. Ze krijgen dan zendtijd van de NPO waarmee ze kunnen bewijzen dat ze een plekje in het bestel waard zijn. Meer informatie daarover vind je hier.

De eerste uitdaging voor deze omroepen is om 50.000 leden binnen te halen. Deze moeten ze uiterlijk 31 december 2020 bij elkaar hebben gesprokkeld om een kans te maken.

Wat kun jij doen?

Ik denk dat het belangrijk is om na te gaan of jij jezelf voldoende vertegenwoordigd ziet in de media. Misschien kun je er eens onderzoek naar doen. Zo stuitte ik in mijn zoektocht op de volgende cijfers:

1) Hoewel het aandeel van vrouwen in Nederland 50,3 procent van de bevolking bedraagt, zien we op televisie slechts een aandeel van 36,6 procent terug.

2) Hetzelfde zien we bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Zij bedragen zo’n 12 procent van de Nederlandse bevolking. Het inmiddels niet meer bestaande De Wereld Draait Door oversteeg dit cijfer door 14 procent aan gasten met een niet-westerse achtergrond uit te nodigen. Maar je kunt je voorstellen dat het landelijk gemiddelde gekelderd is, sinds dat programma van de buis is. Talkshows als Jinek – 9 procent – en Pauw – 5 procent – deden het namelijk een stuk minder goed.


Misschien kun je je voorstellen dat er zo nog een stuk meer groepen niet evident worden vertegenwoordigd.

Momenteel zijn er dertien aspirant omroepen waarvan jij lid kunt worden. Zij strijden allemaal voor belangen van verschillende groepen. Wil je onderzoek doen? Dit zijn hun namen: Omroep X, U-Icon, Omroep Bersama, Omroep PAC, Omroep Groen, Code Rood, Omroep Zwart, Ongehoord Nederland, Islam Omroep, Omroep EVNS, M24, Moslim Media, Stamppot.

Mijn eigen prioriteit ging – zoals je misschien aan mijn twee bevindingen wel kunt zien – uit naar Omroep EVNS (voor meer vrouwelijk perspectief) en Omroep Zwart (ja, die van Akwasi). Omroep Zwart heeft de 50.000 leden al gehaald (net als Ongehoord Nederland), daarom is mijn uiteindelijke keuze gevallen op Omroep EVNS. Maar zoals je hierboven ziet, zijn er nog veel meer keuzes. Misschien sluit er een (óf meerdere!) wel aan bij jouw idealen.

Nou ja, wat ik eigenlijk zeggen wil: vind jij dat de NPO ook pluriformer mag? Jij kan bijdragen aan het maken van een verschil. Verdiep je dan eens in de nieuwe aspirant-omroepen. Word lid als je er achter een staat. Het kost vaak maar een tientje voor een jaar. Wacht niet te lang. De deadline komt in zicht.

Liefs, Ilja

Follow my blog with BloglovinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *