Recensie: Veggie McKroket

Recensie: Veggie McKroket

Het moest er een keer van komen. Na de lancering van een aantal tijdelijke veggie ‘kip’-producten, komt de McDonalds dan nu met hun eerste veggie ‘rundvlees’-product: de Veggie McKroket. Sinds 20 oktober is deze vegetarische snack te koop bij de fastfoodketen. Maar is hij echt zo goed als wordt beloofd? Ik nam de proef op de som.

Wat belooft de McDonalds?

McDonalds schrijft het volgende op haar website over de nieuwe vegetarische burger:

‘De echte oer-Hollandse burger is er nu ook veggie. Even kroketterig van smaak, maar dan helemaal vegetarisch! Afgemaakt met een lekkere laag mosterd.’

Kortom: een burger die moet smaken naar een kroket, maar geen vlees bevat. Daarnaast is deze afgetopt met mosterd. De ingrediënten om dit resultaat te bereiken zijn als volgt:

Hamburgerbroodje
Tarwebloem, water, suiker, gist, plantaardige olie, zout, verbeteraar (emulgatoren E472e, enzymen). Bevat: Gluten. Kan sporen bevatten van: Melk, Sesam.


McKroket Mosterd Saus:
Water, koolzaadolie, gedistilleerde azijn, eigeel (vrije uitloop), suiker, gemodificeerd maïszetmeel, mosterdzaad (3,0%), zout, dijon mosterd (water, mosterdzaad, gedistilleerde azijn, zout), specerijen, verdikkingsmiddel (Xanthaangom), conserveermiddel (kaliumsorbaat), citroensapconcentraat, zuren (citroenzuur en wijnsteenzuur). Bevat: Ei, Mosterd,

Veggie McKroket Patty.
Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, peterselie), tarwebloem, vegetarisch draadjesvleesch (water, vrije-uitloopkippeneiwit, kleurstof: E150d), plantaardige olie (palm, zonnebloem), roomboter, natuurlijk aroma (bevat selderij), gemodificeerd zetmeel, zout, rijsteiwit, lactose, verdikkingsmiddel: agar-agar, kruiden, specerijen, melkeiwit, stabilisatoren: E451, E466, uipoeder, rijsmiddelen: E450, E500. Bevat: Gluten, Melk, Ei, Selderij, Mosterd.

De burger is dus gemaakt van eiwit van vrije-uitloopkippen. Daarnaast bevat het sporen van onder andere melk en ei. Hierdoor is de burger wel vegetarisch, maar niet vegan.


Goed ontvangen

Op het internet zie je (bijvoorbeeld onder een Facebookbericht van de McDonalds zelf over deze burger, maar ook in YouTubevideo’s van bijvoorbeeld Tout Fabien en Furtjuh) berichten van mensen die deze vegetarische versie ‘nog lekkerder’ vinden dan de normale. Ook als ze geen vegetariër zijn. Hij wordt dus ontzettend goed ontvangen. Dat belooft wat, want ik ben ontzettend fan van de normale McKroket.


Mijn ervaring

Ik ben verbaasd. Bij de eerste hap die ik nam, was ik heel erg verward. Had het meisje van de bestellingen wel de goede bestelling doorgekregen? Want dit smaakt naar vlees. Maar zowel het papiertje om de burger als het bonnetje wijzen erop dat ik de Veggie McKroket heb gekregen. Dit is insane.

Uiterlijk van de Veggie McKroket

In vergelijking met de reguliere McKroket zijn er wel wat verschillen: de ragout smaakt iets anders. Die van de reguliere McKroket is romiger. Die van de Veggie McKroket doet me een beetje denken aan de ragout in Mora-kroketten. Zeker niet mis dus. Maar om nou te zeggen dat hij écht lekkerder is? Dat vind ik niet per se. Ik zou hem daarentegen wel aanraden, want: de smaak is zeker goed (ondanks het verschil met de reguliere McKroket) en ook absoluut kroketterig, zoals de McDonalds belooft. Plus: als je kunt kiezen voor een diervriendelijke optie, die ook gewoon lekker is, waarom zou je dat dan niet doen?

Ik geef deze burger 4/5 sterren. Qua smaak heel lekker, maar ergens ook wat verwarrend: want het smaakt wel écht naar vlees. Enerzijds is dat wat je met een vegetarische burger wil bereiken, anderzijds wil je als vegetariër niet twijfelen aan het feit of je wel de goede burger hebt gehad.

Heb jij deze burger al geproefd en wat vond jij er van? Laat het me weten in de reacties.

Liefs, Ilja

Follow my blog with BloglovinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *